Fortaleny lluita per a reduir
el risc d'inundacions
Compromís Cullera
rebentat
Manel Joan i Arinyó intervé en el plenari
Redacció. 03.11.2019
-
La votació d'una declaració institucional contra la violència a Catalunya posa de relleu la ruptura entre els representants de Compromís.
-
El regidor Arinyó no va donar suport a la declaració institucional mentre que el seu "company" de partit, Hugo Font, sí en va oferir.
L'agrupació de Compromís en Cullera ha rebentat. Des de l'entrada del regidor de la coalició pel Bloc, Hugo Font, al govern municipal, la cosa no ha anat més que empijorant. Les darreres intervencions dels dos edils de Compromís no han fet més que posar de manifest el que és una realitat pública i, per al nacionalisme valencià, impúdica: Compromís Cullera ha botat pels aires. L'accés de Font com a regidor amb atribucions sense comptar amb les opinions de les bases de l'agrupació local, va comportar l'enuig de destacats membres locals així com del company en el consistori Manel Joan i Arinyó.
Arinyó, procedent d'Iniciativa, ja ha mostrat el seu malestar en repetides ocasions pel fet de no compartir les actuacions del seu company.
La darrera de les posicions enfrontades va venir en el passat plenari municipal. L'aprovació d'una declaració institucional va ser el desencadenant per a comprovar la disferència de criteris i opinions entre els dos representants de la coalició valencianista.
La crida a defensar la legalitat, la Constitució i la unitat democràtica va ser el fonament de la declaració institucional que es va aprovar en el passat ple ordinari de l'ajuntament de Cullera. Una declaració en la que es manifestava el rebuig als disturbis i les actuacions violentes que estan ocorrent als carrers de Barcelona i altres ciutats catalanes des de la passad publicació de la sentència del procés. El text assenyalava que es condemnava "qualsevol tipus de comportament, siga el que siga la seua procedència, que coarte la llibertat o atempte contra la convivència pacífica de les persones a les seues ciutats".
De la mateixa manera incidia en què "l’exercici de la llibertat d’expressió i de manifestació no pot derivar en cap moment cap a la violència i, en conseqüència, condemna "qualsevol actuació o disturbi que, de manera oportunista, s’empare en estes llibertats". Igualment, advocava pel fet que "garantir els drets de la ciutadania forma part de les responsabilitats que les institucions, entre elles els governs locals, tenen cap als ciutadans".
El text va estar consensuat pels grups socialista, popular, Compromís i Ciutadans i va ser llegida per l'alcalde, Jordi Mayor, qui feu una "crida al respecte de la legalitat, la defensa de la Constitució i la unitat democràtica". Aprovat amb 19 vots a favor, solament va comptar amb el vot contrari del regidor de Compromís, Manel Joan Arinyó, qui es va desmarcar de la postura oficial del seu grup, que també en la Diputació de València havia donat el seu suport a la declaració.
Arinyó va indicar en la seua intervenció que hi ha "infiltrats encaputxats que cobren un sou de l'Estat" i es va mostrar del tot contrari
al seu company Font. A més a més, va criticar durament l'actuació policial dels darrers dies ja que, d'acord amb la seua visió, la mateixa policia va ser la provocadora dels fets que han ocorregut al llarg de les darrers jornades.
El regidor d'Iniciativa lamentà les comdemnes de pressó contra els polítics i els representants socials i va indicar que cent anys per posar unes urnes és un despropòsit, a més d'advenir que "Espanya no és eterna". Igualment va mostrar el seu rebuig a les agressions a periodistes i gent de a peu "asseguts tranquil·lament en les terrasses prenent alguna cosa".
En el seu parlament també va assenyalar que "el moviment independentista "sempre ha estat pacífic" i va acusar la Policia d'haver estat la instigadora dels incidents amb la seva actuació desproporcionada "¿val més un ull perdut que cent contenidors cremats? Jo crec que no". L'alcalde i Arinyó es van enfrontar verbalment, amb un Mayor que defensava que l'actuació policial havia estat proporcionada davant dels que llançaven adoquins.
Compromís, que cada vegada està més discutit per decisions que l'allunyen del sentit valencianista i el centren en l'espanyolista, té un nou problema si vol recuperar la confiança dels seus votants municipals: refer l'agrupació local de Cullera. Li resten 3 anys per fer un partit nou, que coaligue als de sempre o als nous, però que tinga sobretot, gent interessada en treballar colze a colze per i per a Cullera.
Pel moment, rebemtat.