Fortaleny lluita per a reduir
el risc d'inundacions
Més de 600 veïns acudeixen a l'assemblea informativa per a actuar contra la pacificació de la CV-500
NdP. 26.10.2019
Veïns del Perelló, Perellonet, El Palmar, la Devesa, Mareny de Barraquetes i Sueca, van acudir ahir a l'assemblea informativa convocada pel consistori del Perelló per a explicar el projecte de pacificació de la CV-500, que pretén dur a terme l'Ajuntament de València i la Generalitat, i les seues nefastes conseqüències per a la vida d'estes poblacions, com van explicar alguns dels intervinents, els quals van assenyalar que, després de les primeres mesures del Pla, ja s'ha notat este estiu la baixada en el nombre de lloguers d'habitatges, visitants als càmpings o el tancament de diversos restaurants de la zona, entre altres efectes.
A l'acte van assistir, a més de l'alcalde del Perelló, Juan Botella, i la majoria de membres de la seua corporació, els alcaldes de Sueca, Dimas Vázquez, i Mareny de Barraquetes, Jordi Sanjaime. A l'acte havien sigut també convocats representants de tots els grups polítics del consistori de València i la Generalitat però, finalment, només van acudir regidors del Partit Popular, Vox i Ciutadans de l'Ajuntament de València, els quals, dies abans, ja havien mostrat el seu suport a esta problemàtica. També van assistir molts empresaris d'hostaleria de la zona, així com el director del Parador del Saler, preocupats per com puga afectar esta situació.
El primer a prendre la paraula en l'assemblea va ser Botella, qui va realitzar una exposició de les conseqüències negatives per a l'economia i supervivència de les poblacions afectades. “S'han obstinat a actuar oblidant-se de l'opinió i les necessitats dels nostres pobles. Diuen que és pel nostre bé però no atenen les nostres demandes. Ens volen imposar fins a la manera de viure”, es va queixar Botella qui va assenyalar també que “afonaran l'economia dels nostres pobles i, allò més important, minvaran els drets fonamentals de les persones i el nostre creixement. Això és un atac en tota regla i hem de defensar-nos. No podem consentir que convertisquen els nostres pobles en reserves humanes completament aïllades”.
Per la seua banda, Cintia Sancanuto, veïna del Palmar, després d'apel·lar a la unió de tots els afectats per a fer front a la situació, va oferir als presents una explicació clara i detallada del Pla que es pretén executar; com afectarà els ciutadans, des de l'objectivitat; quines actuacions s'han dut a terme ja; i, finalment, va animar a tots a aportar propostes d'accions a realitzar.
L'advocat i veí del Perellonet, Luis Salinas, va oferir una explicació sobre les al·legacions que es poden presentar, fins al 3 de desembre, i la manera de fer-ho. Després d'una intervenció molt crítica cap al Pla i les nefastes conseqüències per als comerços i ciutadans de les poblacions afectades, va animar a la presentació d'al·legacions “ja siga a nivell d'associacions de veïns, urbanitzacions, a títol personal, a través de Falles, associacions d'empresaris, de regants, barquers…Tothom ha de presentar al·legacions. La situació és terrible per a la gent que viu i que disfruta d'esta zona. Encobertament, en este programa de Paisatge, allò que s'està amagant és la decisió administrativa d'eliminar la carretera CV-500, dificultar el pas al màxim perquè siga intransitable”, va assenyalar, al mateix temps que es preguntava per què no s'havien buscat alternatives a l'eliminació d'esta autovia, citant alguns exemples d’altres països en els quals el paisatge i la carretera conviuen sense problemes. En la seua intervenció, va informar també de com es podran recollir estes al·legacions, a través de les associacions de veïns de les diferents poblacions, o dels Ajuntaments, si és el cas.
Una vegada finalitzades les intervencions programades, els assistents van prendre la paraula per a mostrar el seu rebuig a l'execució del Pla i lamentar l'estat que pateix la zona afectada, “amb arbres i plantes seques, totalment abandonats, que qualsevol dia es prendrà foc i desapareixerà tota la Devesa. I el llac de l'Albufera, podrit, en estos moments en l'UCI, com la pròpia directora del Parc el qualifica; així com el fons del mar, ple de plàstics i fem. És ahí on haurien d'invertir els 17 milions d'euros pressupostats per a este Pla. Estan deixant morir esta zona per abandó i desdeny”, van assenyalar els veïns, els quals també van apel·lar al suport per part de València, ja que esta carretera s'utilitza molt per turistes i visitants durant tot l'any, així com al suport dels milers de residents d'estes poblacions en època estival. Els assistents també van mostrar molt d'interés en la presentació d'al·legacions.
Una altra de les accions que s'estan organitzant per a mostrar el rebuig al Pla, serà la marxa a peu i amb tractors pel centre de València, prevista per al pròxim 8 de novembre. Els participants ahir en l'assemblea van mostrar el seu interés a assistir.
-NOTICIA EN CASTELLANO-
Vecinos de El Perelló, Perellonet, El Palmar, la Dehesa, Mareny de Barraquetes y Sueca, acudieron ayer por la noche a la asamblea informativa convocada por el consistorio de El Perelló para explicar el proyecto de pacificación de la CV-500, que pretende llevar a cabo el Ayuntamiento de Valencia y la Generalitat, y sus nefastas consecuencias para la vida de estas poblaciones, como explicaron algunos de los intervinientes, quienes señalaron que, tras las primeras medidas del Plan, ya se ha notado este verano la bajada en el número de alquileres de viviendas, visitantes a los campings o el cierre de varios restaurantes de la zona, entre otros efectos.
Al acto asistieron, además del alcalde de El Perelló, Juan Botella, y la mayoría de miembros de su corporación, los alcaldes de Sueca, Dimas Vázquez, y Mareny de Barraquetes, Jordi Sanjaime. Al acto habían sido también convocados representantes de todos los grupos políticos del consistorio de Valencia y la Generalitat, pero finalmente sólo acudieron concejales del Partido Popular, Vox y Ciudadanos del Ayuntamiento de Valencia, quienes, días antes, ya habían mostrado su apoyo a esta problemática. También asistieron muchos empresarios de hostelería de la zona, así como el director del Parador de El Saler, preocupados por cómo pueda afectar esta situación.
El primero en tomar la palabra en la asamblea fue Botella, quien realizó una exposición de las consecuencias negativas para la economía y supervivencia de las poblaciones afectadas. “Se han empeñado en actuar olvidándose de la opinión y las necesidades de nuestros pueblos. Dicen que es por nuestro bien, y sin embargo no atienden nuestras demandas. Nos quieren imponer hasta la manera de vivir”, se quejó Botella quien señaló también que “van a estrangular la economía de nuestros pueblos y, lo que es más importante, van a mermar los derechos fundamentales de las personas y nuestro crecimiento. Esto es un ataque en toda regla y tenemos que defendernos. No podemos consentir que conviertan nuestros pueblos en reservas humanas completamente aisladas”.
Por su parte, Cintia Sancanuto, vecina de El Palmar, tras apelar a la unión de todos los afectados para hacer frente a la situación, ofreció a los presentes una explicación clara y pormenorizada del Plan que se pretende ejecutar; cómo afectará a los ciudadanos, desde la objetividad; qué actuaciones se han llevado a cabo ya; y, por último, animó a todos a aportar propuestas de acciones a realizar.
El abogado y vecino de El Perellonet, Luis Salinas, ofreció una explicación sobre las alegaciones que se pueden presentar, hasta el 3 de diciembre, y la manera de hacerlo. Tras una intervención muy crítica hacia el Plan y las nefastas consecuencias para los comercios y ciudadanos de las poblaciones afectadas, animó a la presentación de alegaciones “ya sea a nivel de asociaciones de vecinos, urbanizaciones, a título personal, a través de Fallas, asociaciones de empresarios, de regantes, barqueros…Todo el mundo tiene que presentar alegaciones. La situación es terrible para la gente que vive y que disfruta de esta zona. Encubiertamente, en este programa de Paisaje, lo que se está escondiendo es la decisión administrativa de eliminar la carretera CV-500, dificultar el paso al máximo para que sea intransitable”, señaló, al tiempo que se preguntaba por qué no se habían buscado alternativas a la eliminación de esta autovía, citando algunos ejemplos en otros países en los que el paisaje y la carretera conviven sin problemas. En su intervención, informó también de cómo se podrán recoger dichas alegaciones, a través de las asociaciones de vecinos de las diferentes poblaciones, o de los Ayuntamientos, en su caso.
Una vez finalizadas las intervenciones programadas, los asistentes tomaron la palabra para mostrar su rechazo a la ejecución del Plan y lamentar el estado que sufre la zona afectada, “con árboles y plantas secas, totalmente abandonados, que cualquier día se prenderá fuego y desaparecerá toda la Dehesa. Y el lago de La Albufera, podrido, en estos momentos en la UCI, como la propia directora del Parque lo califica; así como el fondo del mar, lleno de plásticos y basura. Es ahí donde deberían invertir los 17 millones de euros presupuestados para este Plan. Están dejando morir esta zona por abandono y desdén”, señalaron los vecinos, quienes también apelaron al apoyo por parte de Valencia, ya que esta carretera se utiliza mucho por turistas y visitantes durante todo el año, así como el apoyo de los miles de residentes de estas poblaciones en época estival. Los asistentes también mostraron mucho interés en la presentación de alegaciones.
Otra de las acciones que se están organizando para mostrar el rechazo al Plan, será la marcha a pie y con tractores por el centro de Valencia, prevista para el próximo 8 de noviembre. Los participantes ayer en la asamblea mostraron su interés en asistir.