Fortaleny lluita per a reduir
el risc d'inundacions
IES LLOPIS MARÍ. TALLER DE DOLÇOS NADALENCS​
​
​
L’associació cultural cullerenca K-lidoscopi, pionera en la recuperació de la memòria col·lectiva, impulsora i dinamitzadora d’activitats culturals de tota mena com, per exemple, exposicions multidisciplinars, Metroteatre, Fira Literària i Musical, Festival de Teatre, reculls de fotos antigues, i un llarg etcétera ha encetat un altre projecte novedós i ben engrescador: la recuperació de la nostra gastronomia tradicional. I com que el professorat de l’IES “Joan Llopis Marí” estem oberts a tota clase de suggeriments que enriquisquen la nostra cultura com a poble, acceptàrem la proposta que molt amablement ens llançà la coordinadora del Projecte, Amparo Gimeno i Chornet, concretamente la impartició d’un taller de rebosteria nadalenca. El propassat dia 13 de novembre amb l’espenta de K-lidoscopi, la saviesa gastronómica popular de la pastisseria “El Romeral”, la cessió de les nostres instal·lacions i la implicació del professorat i alumnat dels Cicles Formatius de Cuina i Gastronomia i de Direcció de Cuina, començàrem una experiencia que, de segur, ens donarà moltes satisfaccions.
Es tracta d’implicar a la ciutadania de Cullera interessada en la recuperació del nostre patrimoni gastronòmic que comença a estar “en perill d’extinció” i, també, interessar al nostre alumnat per tal que intrageneracionalment puguen transmetre’s tots els coneixements culinaris antics que, malauradament, el món actual va oblidant. Així doncs, en la primera sessió es va elaborar un dolç típicament valencià, la Casca de Reis (redona, farcida de rovell d’ou i sucre i carada per la banda de fora a forma de “cuirassa”). Què dir-vos que no sapieu... que el “Roscón de Reyes”està desplaçant el nostre dolç tradicional. La casca formava part essencial de les casques (així s’anomena la cistelleta farcida de llepolies) que tots els pares/mares/iaios i iaies obsequiaven als seus xiquets i xiquetes la nit dels Reis d’Orient. I si vos diem la veritat, no hi ha color, com la nostra casca, res!
Igualment, el passat 20 de novembre vam tenir la segona sessió del Taller de dolços de Nadal.
Tot un èxit de participació, de saviesa antiga, complicitat, aprenentatge útil, transmissió de coneixements entre generacions. Una experiència per a viure-la!
K-LIDOSCOPI i resta d’associacions culturals cullerenques, estem a la vostra disposició per a tot allò que necessiteu i que supose una dinamització de la nostra cultura i una millora de la qualitat de l’ensenyament.
JORNADES GASTRONÒMIQUES AL IES LLOPIS MARÍ​
​
El propassat 26 de novembre es van celebrar a l’IES Joan Llopis Marí les primeres Jornades Gastronòmiques Internacionals ERASMUS+ amb la intenció de difondre i publicitar la política de mobilitats entre diversos països europeus en l’àmbit de la cuina i de la gastronomia “en majúscules”, dit en altres paraules, d’èlit. Perquè al nostre Centre formem professionals competents de la Cuina i de la Restauració amb una formació i bagatge ben complets, amb un alt grau d’especialització i amb experiències viscudes, entre les quals tenen un paper molt important les estades a l’estanger mitjançant el projecte KA-103. Dintre d’aquest programa l’alumnat gaudeix de noves experiències, aprén receptes, tasta textures i sabors, viu i experimenta vivències i rep formació en altres països d’Europa.
Així mateix enguany encetem un altre projecte ben engrescador de mobilitat alumnat-professorat en l’àmbit de l’ESO i el Batxillerat que portarà a terme la professora Lara Gascón, el K-229 i girarà al voltant de l’acollida de refugiats i immigrants a l’àmbit escolar.
L’IES Joan Llopis Marí ha estat participant activament en la mobilitat d’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Superior de Direcció de Cuina des que va començar el programa PAP i actualment en el programa ERASMUS+ (2014-2020).
A les acaballes del programa semblava interessant fer recompte dels aprenentatges i experiències viscudes i rebudes, i és per això que Carla Navarro va elaborar uns plats molt saborossos italians, Teresa Armengot treballà i elaborà menjars eslovens, Guillermo Micó que havia estat a Estolcolm ens va delitar amb plats que tenien com a base el salmó i Sergi Gimeno cuinà plats riquíssims de la República Txeca.
Amb aquestes Jornades preteníem que els nostres alumnes i exalumnes tingueren un merescut reconeixement i que pogueren compartir les seues vivències amb la resta d’alumnat i amb el professorat. Perquè en aquest món “Tots aprenem de tots”.
Va ser una jornada on vam publicitar, difondre i posar en valor tot allò que havien aprés en altres països i tot gràcies a les mobilitats impulsades pel nostre company Benjamí Grau.
És un goig, un plaer i un luxe poder gaudir d’experiències que obren nous horitzons personals i laborals als nostres estudiants.