top of page

Marcat el traçat de l'antiga

muralla de Cullera

Placa Muralla2.jpg

​​

  • Iniciats els treballs per marcar el tram de l'antiga muralla del segle XVI.

  • El traçat es va descobrir durant les obres de remodelació del carrer del Riu.

Redacció. 23.10.2019

En Cullera s'han iniciat els treballs per a marcar el tram de l'antiga muralla del segle XVI descobert el mes de desembre passat durant les obres de reurbanització del carrer del Riu. Després de la troballa, es va topografiar i cartografiar aquesta part soterrada del traçat que transcorre entre l'actual Casa de l'Ensenyança, la nova rotonda del carrer del Riu i una cantonada de la Rambla de Sant Isidre.

 

Amb els pertinents permisos de la Generalitat, les restes de la fortificació van tornar a soterrar-se. No obstant això, per a preservar la seua memòria el consistori va decidir marcar sobre el terra mitjançant un perfil d'acer i amb llambordes especials el recorregut de la muralla. Amparo Jover, regidora de patrimoni indica que «convertirem el recorregut en un recurs didàctic alhora que en un atractiu turístic perquè veïns i visitants puguen conéixer esta fita històrica de gran rellevància i vinculada a una tragèdia com el saqueig del pirata Dragut».

 

A més, sobre el paviment s'ha situat una placa explicativa que dóna fe de la presència de la muralla en esta part del centre històric.

En eixe sentit, Jover destaca la necessària tasca per posar en valor el ric patrimoni històric de Cullera i difondre'l «per a preservar la memòria dels nostres avantpassats».

 

La vila de Cullera va ser emmurallada el 1556, després de l'atac del pirata turc Turgut Reis (Dragut). Les obres de construcció, sota la direcció del pare Miquel de Santander, van consistir en una muralla de maçoneria de morter en forma de pentàgon irregular amb set torres, tres portes i un portell. 

El tram de muralla que ara es marca confluïa amb la Torre de Sant Joan Evangelista i la Porta del Riu, lloc per on va desembarcar el pirata Dragut uns anys abans de la construcció d'estes defenses.

 

Però no és l'únic vestigi que queda de muralla. A la Vila es poden encara veure llenços complets. És el cas del tram nord en el barri de Sant Francesc en el vessant de la muntanya. La seua restauració es va produir en 2014 per part de l'arqueòloga cullerenca Magda Monraval. Esta construcció és actualment Bé d'Interés Cultural (BIC).

 

Seguint l'exemple de la ciutat de València, Cullera va començar a derrocar les seues muralles a mitjan segle XIX, a causa del gran impuls urbanístic que va experimentar el municipi, segons reflecteixen les actes municipals. Les autoritats de l'època van al·legar que l'enderroc de les muralles milloraria la higiene urbana, evitaria actes de delinqüència i els treballs de demolició permetrien donar treball a la gent.

​

​

-NOTICIA EN CASTELLANO-
 

​

En Cullera se han iniciado los trabajos para marcar el tramo de la antigua muralla del siglo XVI descubierto el pasado mes de diciembre durante las obras de reurbanización de la calle del Río. Tras el hallazgo, se topografió y cartografió esta parte enterrada del trazado que transcurre entre la actual Casa de la Enseñanza, la nueva rotonda de la calle del Río y una esquina de la Rambla de San Isidro.

​

 

Con los pertinentes permisos de la Generalitat, los restos de la fortificación volvieron a enterrarse. Sin embargo, para preservar su memoria el consistorio decidió marcar sobre el suelo mediante un perfil de acero y con adoquines especiales el recorrido de la muralla. Amparo Jover, concejala de patrimonio indica que «convertiremos el recorrido en un recurso didáctico a la vez que en un atractivo turístico para que vecinos y visitantes puedan conocer esta hito histórico de gran relevancia y vinculada a una tragedia como el saqueo del pirata Dragut».

​

 

Además, sobre el pavimento se ha situado una placa explicativa que da fe de la presencia de la muralla en esta parte del centro histórico. En ese sentido, Jover destaca la necesaria tarea para poner en valor el rico patrimonio histórico de Cullera y difundirlo «para preservar la memoria de nuestros antepasados».

​

 

La ciudad de Cullera fue amurallada en 1556, después del ataque del pirata turco Turgut Reis (Dragut). Las obras de construcción, bajo la dirección del padre Miquel de Santander, consistieron en una muralla de mampostería de mortero en forma de pentágono irregular con siete torres, tres puertas y un portillo.

El tramo de muralla que ahora se marca confluía con la Torre de San Juan Evangelista y la Puerta del Río, lugar por donde desembarcó el pirata Dragut unos años antes de la construcción de estas defensas.

​

 

Pero no es el único vestigio que queda de muralla. En la Villa se pueden todavía ver lienzos completos. Es el caso del tramo norte en el barrio de San Francisco en la ladera de la montaña. Su restauración se produjo en 2014 por parte de la arqueóloga cullerense Magda Monraval. Esta construcción es actualmente Bien de Interés Cultural (BIC).

​

 

Siguiendo el ejemplo de la ciudad de Valencia, Cullera comenzó a derribar sus murallas a mediados del siglo XIX, debido al gran impulso urbanístico que experimentó el municipio, según reflejan las actas municipales. Las autoridades de la época alegaron que el derribo de las murallas mejoraría la higiene urbana, evitaría actos de delincuencia y los trabajos de demolición permitirían dar trabajo a la gente.

Obres marcat muralla2.jpg
bottom of page